WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1886]

Tuńczyk z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tuńczyk z puszki rozdrobniony i w pomidorach przygotowany podobnie jak ryba po grecku, z warzywami i sosem pomidorowym.

Tuńczyk z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tuńczyk z warzywami

 

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w pomidorach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 nieduże marchewki surowe
  • 2 nieduże marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki domowego sosu pomidorowo-paprykowo-cukiniowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Listek laurowy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z warzywami

ETAP 1:

Obydwa rodzaje tuńczyka przełożyć na durszlak. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju w garnku z grubym dnem.

Marchewki surowe i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Przesmażyć. Dolać 0,5 szklanki wody i sos. Dodać listek laurowy i przyprawy i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać przecier pomidorowy i startą na tarce ugotowaną marchewkę, dusić dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec ewentualnie doprawić brakującymi przyprawami.

Część warzyw wyłożyć do salaterki. Na tym ułożyć tuńczyka wymieszanego wcześniej. Przykryć pozostałymi warzywami. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Tuńczyk z warzywami
Obydwa rodzaje tuńczyka wymieszane i rozłożone w salaterce
Tuńczyk z warzywami
Warzywa w sosie z przyprawami uduszone w garnku
Tuńczyk z warzywami
Obydwa rodzaje tuńczyka z puszki odsączone na durszlaku
Tuńczyk z warzywami
Marchewka z rosołu starta i dodana do warzyw
Tuńczyk z warzywami
Domowy sos pomidorowo-paprykowo-cukiniowy dodany do warzyw