Sposób przygotowania:
Tuńczyk z warzywamiETAP 1:
Obydwa rodzaje tuńczyka przełożyć na durszlak. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju w garnku z grubym dnem.
Marchewki surowe i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Przesmażyć. Dolać 0,5 szklanki wody i sos. Dodać listek laurowy i przyprawy i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać przecier pomidorowy i startą na tarce ugotowaną marchewkę, dusić dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec ewentualnie doprawić brakującymi przyprawami.
Część warzyw wyłożyć do salaterki. Na tym ułożyć tuńczyka wymieszanego wcześniej. Przykryć pozostałymi warzywami. Wystudzić i schłodzić w lodówce.