Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1033]

Pasztet rosołowy ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, domowy pasztet,do którego przygotowania wykorzystałam mięso i wszystkie warzywa z rosołu, łącznie porem i cebulą. Po dodaniu szpinaku powstał pasztet w wiosennym, zielonym kolorze.

Pasztet rosołowy ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet rosołowy ze szpinakiem

 

  • 1 kg mięsa z rosołu (kurczak, indyk, wołowina) - waga po obraniu z kości
  • 800 gram warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Pasztet rosołowy ze szpinakiem
Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na jednolitą masę razem z oczyszczonym szpinakiem.

Obrane z kości mięso rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce.

W dużej misce łączymy zblendowane warzywa i mięso. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 50-55 minut.

Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki pasztetu.
Pasztet rosołowy ze szpinakiem
Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na jednolitą masę.
Pasztet rosołowy ze szpinakiem
Szpinak płuczemy, osuszamy i również blendujemy.
Pasztet rosołowy ze szpinakiem
Obrane z kości mięso rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce.
Pasztet rosołowy ze szpinakiem
Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.