Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojonego pora oraz cebulę i smażymy, aż warzywa lekko się zeszklą. Kroimy paprykę w paseczki, wrzucamy na patelnię i dusimy około 5 minut.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie przekładamy pieczarki i warzywa do naczynia do zapiekania.
Dodajemy ryż ugotowany al dente w osolonej wodzie oraz ugotowane brokuły. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i przyprawy.
Mieszamy i wrzucamy jeszcze trochę sera startego na tarce. Wlewamy zawartość miseczki do naczynia do zapiekania i mieszamy wszystkie składniki, a następnie posypujemy starty serem.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy zapiekankę przez pół godziny.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie przekładamy pieczarki i warzywa do naczynia do zapiekania.
Dodajemy ryż ugotowany al dente w osolonej wodzie oraz ugotowane brokuły. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i przyprawy.
Mieszamy i wrzucamy jeszcze trochę sera startego na tarce. Wlewamy zawartość miseczki do naczynia do zapiekania i mieszamy wszystkie składniki, a następnie posypujemy starty serem.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy zapiekankę przez pół godziny.