Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zapiekanka z ryżem, pieczarkami oraz warzywami. Do jej wykonania można wykorzystać ugotowany ryż, który został nam z poprzedniego dnia.

Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojonego pora oraz cebulę i smażymy, aż warzywa lekko się zeszklą. Kroimy paprykę w paseczki, wrzucamy na patelnię i dusimy około 5 minut.

Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie przekładamy pieczarki i warzywa do naczynia do zapiekania.

Dodajemy ryż ugotowany al dente w osolonej wodzie oraz ugotowane brokuły. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i przyprawy.

Mieszamy i wrzucamy jeszcze trochę sera startego na tarce. Wlewamy zawartość miseczki do naczynia do zapiekania i mieszamy wszystkie składniki, a następnie posypujemy starty serem.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy zapiekankę przez pół godziny.   
Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami
Kroimy paprykę w paseczki, wrzucamy na patelnię i dusimy około 5 minut.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami
Dodajemy ryż ugotowany al dente w osolonej wodzie oraz ugotowane brokuły.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami
Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i przyprawy.