Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinii i brukselki
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotować bez przykrycia 3 minuty, następnie brukselkę odcedzić na sitku.
Obrane i opłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić wodę i odstawić ziemniaki do lekkiego ostygnięcia. Następnie pokroić je w kostkę podobnej wielkości co brukselka.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić również w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami, brukselką i cukinią.
Całość przełożyć do wysmarowanego olejem sporego naczynia do zapiekania / ja użyłam 2 średniej wielkości/. Jajka roztrzepać z jogurtem greckim i przyprawami, powstałą mieszanką zalać warzywa, a po wierzchu posypać startym cheddarem.
Naczynie z zapiekanką wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Obrane i opłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić wodę i odstawić ziemniaki do lekkiego ostygnięcia. Następnie pokroić je w kostkę podobnej wielkości co brukselka.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić również w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami, brukselką i cukinią.
Całość przełożyć do wysmarowanego olejem sporego naczynia do zapiekania / ja użyłam 2 średniej wielkości/. Jajka roztrzepać z jogurtem greckim i przyprawami, powstałą mieszanką zalać warzywa, a po wierzchu posypać startym cheddarem.
Naczynie z zapiekanką wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
mysza75
anemon
ciasteczka
biedroneczki
Czekoladka 2