anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zapiekanka z cukinii i brukselki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ta warzywna zapiekanka z brukselki i cukinii z dodatkiem ziemniaków może być samodzielnym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Można ją również podać w towarzystwie mięsa.

Zapiekanka z cukinii i brukselki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka z cukinii i brukselki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii i brukselki
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotować bez przykrycia 3 minuty, następnie brukselkę odcedzić na sitku.  

Obrane i opłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić wodę i odstawić ziemniaki do lekkiego ostygnięcia. Następnie pokroić je w kostkę podobnej wielkości co brukselka.

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić również w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami, brukselką i cukinią.

Całość przełożyć do wysmarowanego olejem sporego naczynia do zapiekania / ja użyłam 2 średniej wielkości/. Jajka roztrzepać z jogurtem greckim i przyprawami, powstałą mieszanką zalać warzywa, a po wierzchu posypać startym cheddarem.

Naczynie z zapiekanką wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zapiekanka z cukinii i brukselki
Oczyszczoną i opłukaną brukselkę krótko obgotować.
Zapiekanka z cukinii i brukselki
Krótko obgotowane ziemniaki przesudzić i pokroić.
Zapiekanka z cukinii i brukselki
Wymieszane warzywa przełożyć do formy do zapiekania.
Zapiekanka z cukinii i brukselki
Całość posypać startym na tarce serem cheddar.
Zapiekanka z cukinii i brukselki