Sposób przygotowania:
Zapiekanka z fasolką i cukiniąETAP 1:
Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby ją nie zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko, bulion zimny i mieszam energicznie aż się połączą
Wstawiam ponownie na wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki.
Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką. Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko.
ETAP 2:
Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego.
Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym nożem. Marchewkowe paski wrzucam do osolonej gorącej wody i gotuję aldente, cukinii nie gotuję dojdzie w zapiekance.
Na dno naczynia do zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem.
ETAP 3:
na to pokrojony koper, znowu sos.
ETAP 4:
na to paski marchewki i cukinii, na to sos, fasolkę i resztę cukinii i marchewki.
Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40 minut.
Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się rozpuści. Posypuję natką przed podaniem