mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka z fasolką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezonowa zapiekanka z resztek które zostały w lodówce. Tym sposobem wykorzystałam makaron i ryz ugotowany. Powstała lekka i smaczna zapiekanka z warzywami.

Zapiekanka z fasolką i cukinią

Składniki:

Zapiekanka z fasolką i cukinią

 

  • 2 marchewki
  • 1 cukinia młoda
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 100 g ugotowanego makaronu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z fasolką i cukinią

ETAP 1:

Zapiekanka z fasolką i cukinią
sos beszamelowy na patelni zrobiony z mąki mleka i bulionu

Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby ją nie zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko, bulion zimny i mieszam energicznie aż się połączą

Wstawiam ponownie na wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki.

Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką. Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko.

ETAP 2:

Zapiekanka z fasolką i cukinią
makaron i ryż w naczyniu do zapiekania z sosem

Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego.

Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym nożem. Marchewkowe paski wrzucam do osolonej gorącej wody i gotuję aldente, cukinii nie gotuję dojdzie w zapiekance.

Na dno naczynia do zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem.

ETAP 3:

Zapiekanka z fasolką i cukinią
koperek pokrojony i sos na makaronie wyłozony

na to pokrojony koper, znowu sos.

ETAP 4:

Zapiekanka z fasolką i cukinią
marchewka fasolka i cuknia pokrojone w paski cienkie w naczyniu

na to paski marchewki i cukinii, na to sos, fasolkę i resztę cukinii i marchewki.

Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40 minut.

Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się rozpuści. Posypuję natką przed podaniem