Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy wierzch zapiekanki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy wierzch zapiekanki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.