wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

SUPERPRZEPIS

Tuńczykowy burger w sezamie z avocado

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciekawa alternatywa dla mięsnych burgerów - kotlecik z tuńczyka z puszki panierowany w sezamie, podany z avocado i jogurtowym sosem chilli.

Tuńczykowy burger w sezamie  z avocado

Składniki:

Tuńczykowy burger w sezamie z avocado

Kotleciki

Do podania

  • 2 bułki
  • czerwona cebula,
  • majonez zmieszany z sosem z chilli,
  • ogórek
  • avocado

Sposób przygotowania:

Tuńczykowy burger w sezamie z avocado

Przygotować masę na kotleciki

Tuńczykowy burger w sezamie  z avocado
Składniki na kotleciki wymieszać i odstawić do lodówki

Płatki owsiane zmiksować w blenderze na drobno. Cebulę i szczypiorek posiekać. Tuńczyka odsączyć. Do miski włożyć tuńczyka, jajko, płatki owsiane, cebulę, szczypiorek, sól z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić masę do lodówki na 15 minut.

Smażenie kotlecików

Tuńczykowy burger w sezamie  z avocado
Obtoczone z sezamie kotleciki usmażyć na oliwie

Z masy uformować dwa kotleciki, obtoczyć je w sezamie i usmażyć na oliwie.

Podanie

Tuńczykowy burger w sezamie  z avocado
Sos do burgera- jogurt wymieszany z sosem chilli

Burgera podawać w bułce, z sosem z jogurtu i sosu chilli, z avocado, ogórkiem i czerwoną cebulą