Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe burgery drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Warto poświęcić trochę czasu,żeby przygotować domowe burgery.Mięsko i bułki przygotowałam samodzielnie.Wyszło bardzo pysznie i o wiele zdrowiej.Przepis na 6 sztuk.

Domowe burgery drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe burgery drobiowe

 

 

  • Mięso:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie (odciśnięta )
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

 

  • Dodatki:
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula
  • 6 plastrów dowolnego sera żółtego
  • ketchup ,majonez do smaku

Sposób przygotowania:

Domowe burgery drobiowe
1.Bułki: Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąką,przez kilka minut,aż będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. 2.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć. 3.Na dole piekarnika umieścić na czynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia. 4.Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce razem z bułką.Do masy dodać jajka,przyprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.Dokładnie wyrobić. 5.Następnie z masy formować okrągłe płaskie krążki i obtaczać w bułce tartej. 6.Krążki mięsa smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,do miękkości i zrumienienia. 7.Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,następnie obrać i pokroić w plasterki. 8.Bułki przekrawać i nakładać według uznania:warzywa,mięso,ser i ketchup lub majonez. 
Domowe burgery drobiowe
Z ciasta formujemy bułki na burgery.6 sztuk.
Domowe burgery drobiowe
Następnie przygotowane bułki pieczemy do zrumienienia.
Domowe burgery drobiowe
Ze zmielonego mięsa formujemy płaskie krążki.
Domowe burgery drobiowe
Uformowane krążki smazymy na oleju do miękkości i zrumieninia.