kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Twarogowe oponki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i puszyste oponki. Ciasto zrobiłam z twarogu z dodatkiem jogurtu, ksylitolu i mąki orkiszowej. Polecam.

Twarogowe oponki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Twarogowe oponki

 

  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/3 szkl ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki orkiszowej jasnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • kilka łyżek mąki do podsypania
  • olej do smażenia
  • cukier puder z ksylitolu

Sposób przygotowania:

Twarogowe oponki
Twaróg przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy żółtka, jogurt, ksylitol, cukier waniliowy i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, sodę, sól i wlewamy sok z cytryny. Zagniatamy ciasto.

Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy ciasto, ponownie zagniatamy i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka i małym kieliszkiem środki. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wkładamy oponki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy pudrem z ksylitolu.
Twarogowe oponki
W misce łączymy twaróg z ksylitolem, żółtkami, cukrem waniliowym, jogurtem.
Twarogowe oponki
Dodajemy pozostałe produkty i mieszamy.
Twarogowe oponki
Z przygotowanego ciasta wycinamy oponki.
Twarogowe oponki
Przygotowane oponki smaży w rozgrzanym oleju.