WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kukurydziane ciastka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie po usmażeniu ciastka z patelni z dodatkiem mąki kukurydzianej. Szybkie do zrobienia bez użycia piekarnika.

Kukurydziane ciastka z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kukurydziane ciastka z patelni

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane ciastka z patelni

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa i mąkę kukurydzianą. Wsypać cukier puder i proszek do pieczenia. Wbić jajko. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Dodać śmietanę i olejek pomarańczowy. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i foremkami wyciąć kształty. Patelnię teflonowa rozgrzać. Smarować olejem i wkładać porcje ciastek. Smażyć na bardzo małym ogniu do zrumienienia i przewracać na drugą stronę.

Usmażone ciastka wykładać na talerz. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.

Kukurydziane ciastka z patelni
Ciastka po usmażeniu wyłożone na talerz do przestudzenia
Kukurydziane ciastka z patelni
Ciastka partiami wkładamy na rozgrzaną patelnię
Kukurydziane ciastka z patelni
Wycięte ciasteczka odkładamy na stolnicę.
Kukurydziane ciastka z patelni
Zagniecione ciasto na ciastka kukurydziane
Kukurydziane ciastka z patelni
Mąka pszenna i kukurydziana wsypane do miski