edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawka z różnokolorowych warzyw stanowi miły dla oka i smaczny dodatek obiadowy. Można ją zagęścić łyżeczką mąki, ale nie jest to konieczne.

Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką

 

  • 1 duża cebula dymka ze szczypiorem
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 pomidor
  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką
Warzywa opłukać, osuszyć. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Dymkę pokroić w półplastry, pozostałe warzywa na kawałki względnie równej wielkości, szczypior posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i smażyć powoli kilka minut, aż zacznie mięknąć. Dodać kapustę, cukinię i pomidora. Podlać sokiem pomidorowym, dusić aż warzywa osiągną odpowiadającą nam miękkość. Doprawić do smaku solą, pieprzem oregano i tymiankiem. Przed podaniem posypać szczypiorem z dymki.
Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką
Pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę.
Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką
Dodać pozostałe warzywa i podlać sokiem pomidorowym.
Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką
Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.

Tagi:

cukinia