Sposób przygotowania:
Tzatziki 10
Ogórka możemy obrać,ale ze skórką wygląda bardziej kolorowo. Przekrajam wzdłuż i łyżeczką usuwam miąższ z pestkami. Zamiast ogórka zetrzeć na tarce,wolę drobno posiekać nożem,wtedy przyjemniej chrupie i nie jest rozmazany. Z tego samego powodu dodaję czosnek również posiekany w cieniutkie plasterki. Ilość czosnku wedle uznania ale pamiętać należy,że posiekany czosnek odda smak dopiero po jednej lub dwóch godzinach. Na koniec pieprz,oliwa i garść świeżego!!! oregano z tymiankiem. Pychota:)) Jeżeli chcę aby tzatziki były dodatkiem do jagnięciny lub na grzankę taką z patelni dodaję sera feta roztartego na pastę i wszystko mieszam. Smacznego. Wino jakie osobiście do tego preferuję to Retsina ale mocno żywiczna, Albarino lub sardyńskie Vermentino