Winko

Winko

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Tzatziki 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze tzatziki jakie jadłem były na targu w Iraklionie(oczywiście poprosiłem o wersję dla miejscowych). Oto przepis:)

Tzatziki 10

Składniki:

Tzatziki 10

 

 

Sposób przygotowania:

Tzatziki 10
Ogórka możemy obrać,ale ze skórką wygląda bardziej kolorowo. Przekrajam wzdłuż i łyżeczką usuwam miąższ z pestkami. Zamiast ogórka zetrzeć na tarce,wolę drobno posiekać nożem,wtedy przyjemniej chrupie i nie jest rozmazany. Z tego samego powodu dodaję czosnek również posiekany w cieniutkie plasterki. Ilość czosnku wedle uznania ale pamiętać należy,że posiekany czosnek odda smak dopiero po jednej lub dwóch godzinach. Na koniec pieprz,oliwa i garść świeżego!!! oregano z tymiankiem. Pychota:)) Jeżeli chcę aby tzatziki były dodatkiem do jagnięciny lub na grzankę taką z patelni dodaję sera feta roztartego na pastę i wszystko mieszam. Smacznego. Wino jakie osobiście do tego preferuję to Retsina ale mocno żywiczna, Albarino lub sardyńskie Vermentino

Tagi:

sery ser