Sposób przygotowania:
Tzatziki z pieczonymi ziemniakami
Ogórki obieramy, ścieramy na tace o dużych oczkach i posypujemy dość obficie solą. Po 10 min odcedzamy wodę, a ogórki przekładamy na sito aby okapały z nadmiaru wody. Olej mieszamy z czosnkiem, wodą i wędzoną papryką. Ziemniaki kroimy na ćwiartki i smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż wykałaczka będzie nam swobodnie wchodzić. Ogórki odciskamy aby nie było w nich nic wody, do jogurtu dodajemy pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę i ogórki. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, odstawiamy na 10 minut. Próbujemy i teraz doprawiamy ostatecznie solą. Zawsze coś jej mogło zostać w ogórkach i łatwo można przesolić. Podajemy z pieczonymi ziemniakami,