Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron zasmażany ze szpinakiem i sosem tzatziki z dodatkiem sera z niebieską pleśnią.

Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki

 

  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 10 dkg makaronu nitki
  • 4 łyżki sosu tzatziki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 garść szpinaku

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić do niego posiekany czosnek i masło. Czosnek zeszklić. Szpinak oczyścić, umyć, lekko osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać go do czosnku. Smażyć ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do szpinaku dodać ugotowany makaron. Wymieszać i chwilę razem smażyć (2-3 minuty). Dodać do tego sos tzatziki. Wymieszać i smażyć dalej tak długo, aż płyn odparuje. Gotowy makaron przełożyć na talerz i posypać pokruszonym serem (ja użyłam łagodnego w smaku).
Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki
Ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzony makaron.
Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki
Posiekany czosnek wrzucony razem z masłem na rozgrzany olej.
Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki
Oczyszczony i pokrojony szpinak dodany do czosnku.
Makaron ze szpinakiem i sosem tzatziki
Makaron podsmażony ze szpinakiem z dodatkiem sosu tzatziki.