luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Greckie kiełbaski loukanika i dodatki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

w Grecji zamiast mielonego podaje się takie kiełbaski lub male okrągłe zraziki (keftedes)

Greckie kiełbaski loukanika i dodatki

Składniki:

Greckie kiełbaski loukanika i dodatki

 

  • kiełbaski
  • ok. 24 szt

 

  • 350g mielonej wieprzowiny
  • 115 g mielonej wołowiny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki cząbru lub tymianku
  • skórka starta z 1 małej pomarańczy
  • 8 zmiażdżonych ziaren pieprzu
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Greckie kiełbaski loukanika i dodatki
Składniki wyrobić i odstawić na ok 12 godz.
rozgrzać grill. Masę wymieszać formować kiełbaski o długości ok 5 cm .. piec na blaszce do grillowania.. po upieczeniu skropić sokiem z cytryny

podawać z tzatzikami... ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sałatką

Tagi:

wołowina