ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ucierane ciasto śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierana z nutą smaku rumowego ze śliwkami jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto jest doskonałą bazą do wielu owoców.

Ucierane ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ucierane ciasto śliwkowe

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • palma miękka 250 gram,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat rumowy 4 krople,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • śliwki 70 dag

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto śliwkowe
Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę, olejek rumowy i mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wygładzić wierzch.

Śliwki opłukać pod zimną wodą, przekroić na pół i usunąć pestki, układać gęsto na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Ucierane ciasto śliwkowe
Masa spieniona ma mieć grudkowatą konsystencję.
Ucierane ciasto śliwkowe
Ciasto będzie gładkie i ma być dość gęste.
Ucierane ciasto śliwkowe
Można upiec też w tortownicy 24 cm lub innej.
Ucierane ciasto śliwkowe
Sliwki układać na cieście skórką do dołu.
Ucierane ciasto śliwkowe
Ucierane ciasto śliwkowe
Ucierane ciasto śliwkowe
Ucierane ciasto śliwkowe