Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z gruszkami i beząPrzygotowanie ciasta:
Gruszki należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Masło lub margarynę zmiksować z cukrem do białości i nadal ucierając wbić po jednym jajku oraz partiami wsypać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia (masa będzie gęsta). Na wymieszać z gruszkami. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania wsypać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Sztywną pianę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Ciasto podpiec 25 minut, aż beza będzie delikatnie rumiana i chrupiąca.