Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1434]

Ucierane ciasto z gruszkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto ucierane z soczystymi gruszkami i bezą. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Ucierane ciasto z gruszkami i bezą

Składniki:

Ucierane ciasto z gruszkami i bezą

Ciasto:

Dodatkowo:

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z gruszkami i bezą

Przygotowanie ciasta:

Ucierane ciasto z gruszkami i bezą
Ciasto możecie również przygotować z innymi owocami.

Gruszki należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem do białości i nadal ucierając wbić po jednym jajku oraz partiami wsypać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia (masa będzie gęsta). Na wymieszać z gruszkami. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania wsypać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Sztywną pianę rozsmarować na wierzchu ciasta.

Ciasto podpiec 25 minut, aż beza będzie delikatnie rumiana i chrupiąca.