Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1434]

Babka kisielowa z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i prosta jabłka z kisielem i jabłkami, która zawsze się udaje. Jest naprawdę niesamowicie przepyszna!

Babka kisielowa z jabłkami

Składniki:

Babka kisielowa z jabłkami

Forma 10 x 20 cm:

  • 100 g masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 opakowania (2 x 40g) kisielu jabłkowego (może być kisiel cytrynowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1-2 jabłka

Sposób przygotowania:

Babka kisielowa z jabłkami

Jabłka:

Babka kisielowa z jabłkami
Najlepiej użyć jabłek kwaskowatych w smaku.

Obrane jabłka pokroić na plasterki.

Masa:

Babka kisielowa z jabłkami
Masa dzięki dodatkowi kisielu ma ładny kolor.

Jajka i cukier należy dokładnie utrzeć i następnie zmiksować z miękkim masłem lub margaryną.
Dodać uprzednio przesianą mąkę, proszki kisielowe i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę, która będzie dość gęsta oraz bardzo lepka. Ciasto umieścić w blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Powierzchnię delikatnie wyrównać i równomiernie ułożyć pokrojone jabłka.

Pieczenie:

Babka kisielowa z jabłkami
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka."

ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 min. w temperaturze 180 stopni.