Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ucierane ciasto z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne puszyste i miękkie ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto z truskawkami

 

  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  • 5g ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Truskawki – około 0,5 kg
  • Ew. cukier puder lub lukier

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z truskawkami
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując.Dodać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta.Wyłożyć ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach ok. 22x26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 170stopniach. Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli jest dobre. Wyjąć i ostudzić. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, jednak dla mnie było wystarczająco słodkie i pominęłam.
Ucierane ciasto z truskawkami
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując
Ucierane ciasto z truskawkami
Dodać przesianą mąkę budyń i proszek do pieczenia Zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta
Ucierane ciasto z truskawkami
Wyłożyć ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 170stopniach
Ucierane ciasto z truskawkami
Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem Jeśli jest dobre Wyjąć i ostudzić Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem jednak dla mnie było wystarczająco słodkie i pominęłam