Sposób przygotowania:
Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką
1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki.
2. Śliwki kroimy w połówki lub ósemki.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Margarynę wyciągamy by miał pokojową temperaturę.
5. Margarynę miksuję na wolnych obrotach powoli dodaję cukier. Miksuję aż będzie jednolita masa.
6.Do masy dodać jajka i żółtka.
7. Miksujemy dalej na gładką masę.
8. Do puszystej masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem.
9. Całość dalej miksujemy.
10. Blachę o wymiarach 20/40 wykładam papierem do pieczenia.
11. Ciasto wykładam na blachę.
12. Na ciasto wkładam śliwki jedna przy drugiej. Skórką do ciasta.
13. Z podanych składników na kruszonkę zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.
14.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, ok 40 minut do tzw suchego patyczka.
2. Śliwki kroimy w połówki lub ósemki.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Margarynę wyciągamy by miał pokojową temperaturę.
5. Margarynę miksuję na wolnych obrotach powoli dodaję cukier. Miksuję aż będzie jednolita masa.
6.Do masy dodać jajka i żółtka.
7. Miksujemy dalej na gładką masę.
8. Do puszystej masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem.
9. Całość dalej miksujemy.
10. Blachę o wymiarach 20/40 wykładam papierem do pieczenia.
11. Ciasto wykładam na blachę.
12. Na ciasto wkładam śliwki jedna przy drugiej. Skórką do ciasta.
13. Z podanych składników na kruszonkę zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.
14.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, ok 40 minut do tzw suchego patyczka.