patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie, bardzo wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Piecze się go szybko a robi bardzo łatwo. Pyszne.

Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką

Składniki na Ciasto:

Na kruszonkę:

Sposób przygotowania:

Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką
1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki.

2. Śliwki kroimy w połówki lub ósemki.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Margarynę wyciągamy by miał pokojową temperaturę.

5. Margarynę miksuję na wolnych obrotach powoli dodaję cukier. Miksuję aż będzie jednolita masa.

6.Do masy dodać jajka i żółtka.

7. Miksujemy dalej na gładką masę.

8. Do puszystej masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem.

9. Całość dalej miksujemy.

10. Blachę o wymiarach 20/40 wykładam papierem do pieczenia.

11. Ciasto wykładam na blachę.

12. Na ciasto wkładam śliwki jedna przy drugiej. Skórką do ciasta.

13. Z podanych składników na kruszonkę zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.

14.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, ok 40 minut do tzw suchego patyczka.
Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką
Śliwki myjemy i oczyszczamy ja nie zdejmowałam skórki.
Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką
Masło utrzeć na gładką masę z dodatkiem cukru.
Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Znów miksujemy.
Ucieraniec z Śliwkami i Kruszonką
Ciasto wykładamy na papier następnie wkładamy śliwki i posypujemy kruszonką.