eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam kurczaka duszonego w całości. Do kurczaka dodałam słodką paprykę i suszoną bazylię. Kurczak był pyszny i soczysty.

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy

Składniki:

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy

kurczak

  • 1 kurczak - około 2 kg

dodatki

przyprawy

  • 1 duża łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 duża łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • odrobina ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy

przygotowanie składników

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy
Obrane cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę..

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy
Przygotować obie papryki, suszoną bazylię i przyprawę do kurczaka.

Przygotować przyprawę do kurczaka, słodką i ostrą paprykę i suszoną bazylię.

przygotowanie kurczaka

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy
Opłukanego kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem.

Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie kurczaka cd

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy
Obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju rzepakowym.

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka.

przygotowanie kurczaka cd

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy

Do kurczaka dodać cebulę, czosnek, przyprawy i razem chwilę smażyć. Podlać mięso wodą i dusić aż kurczak będzie miękki. Gotowego kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Powstały sos zmiksować i podać w sosjerce.

podawanie kurczaka

Kurczak Eli paprykowo bazyliowy

Ja podałam kurczaka z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Smacznego!