Sposób przygotowania:
Burger z serkiem pleśniowym i żurawinąPieczenie bułek
Masło roztapiamy, wlewamy do niego mleko.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, sól, cukier, jajko, wlewamy masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota - tak, aby odstawało od dłoni lub haka robota. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 60 minut. Następnie ciasto krótko zagniatamy i wyrabiamy z niego 4 bułki, każdą posypujemy oregano.
Odstawiamy je do wyrośnięcia na 15 minut, a następnie pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut.
Przygotowanie burgerów
Mięso łączymy z sosem sojowym i sosem worcester. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy 4 kotlety.
ETAP 3:
Przygotowujemy sos, łącząc majonez i ketchup.
Rukolę myjemy. Ogórki kroimy w plasterki.
Bułki przekrajamy na połówki, każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodniej połówce układamy rukolę i ogórka.
ETAP 4:
Burgery smażymy na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu jednej strony obracamy burgery. przyprawiamy mięso solą i pieprzem, na wierzchu kotletów układamy po plastrze serka.
ETAP 5:
Usmażone burgery z serem wykładamy na bułki. Na serku rozsmarowujemy żurawinę. Burgery składamy i spinamy patyczkami do szaszłyków.