Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W pierwotnym zamyśle miałam przygotować burgera po góralsku - z oscypkiem i żurawiną. Ponieważ nie mogłam kupić oscypka, zastąpiłam go serkiem brie. Wyszło pysznie.

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną

Składniki:

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną

Na bułeczki:

Na burgery:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sos worcester
  • sól
  • pieprz

Sos i dodatki:

  • 4 plasterki sera brie
  • 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
  • rukola
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 łyżek ketchupu
  • 8 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną

Pieczenie bułek

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną
Pieczemy bułeczki do burgerów. Każdą z nich posypujemy oregano.

Masło roztapiamy, wlewamy do niego mleko.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, sól, cukier, jajko, wlewamy masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota - tak, aby odstawało od dłoni lub haka robota. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 60 minut. Następnie ciasto krótko zagniatamy i wyrabiamy z niego 4 bułki, każdą posypujemy oregano.

Odstawiamy je do wyrośnięcia na 15 minut, a następnie pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut.

Przygotowanie burgerów

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną
Z masy mięsnej wyrabiamy burgery, które będziemy smażyć na patelni grillowej

Mięso łączymy z sosem sojowym i sosem worcester. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy 4 kotlety.

ETAP 3:

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną
Przygotowujemy sos, którym smarujemy bułeczki.

Przygotowujemy sos, łącząc majonez i ketchup.
Rukolę myjemy. Ogórki kroimy w plasterki.
Bułki przekrajamy na połówki, każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodniej połówce układamy rukolę i ogórka.

ETAP 4:

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną
Smażymy burgery. Na każdym z burgerów układamy kawałek sera brie.

Burgery smażymy na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu jednej strony obracamy burgery. przyprawiamy mięso solą i pieprzem, na wierzchu kotletów układamy po plastrze serka.

ETAP 5:

Burger z serkiem pleśniowym i żurawiną
Na serku pleśniowym rozsmarowujemy żurawinę

Usmażone burgery z serem wykładamy na bułki. Na serku rozsmarowujemy żurawinę. Burgery składamy i spinamy patyczkami do szaszłyków.


Tagi:

mięso dania