SUPERPRZEPIS

Roladki z jajecznicą

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Roladki z jajecznicą

Roladki przygotowałam z mrożonymi grzybami leśnymi, ale pieczarki też tutaj będą pasowały. Na ciepło podałam na obiad to co zostało idealnie się sprawdziło zamiast wędliny do chleba.

Składniki:

Roladki z jajecznicą

 

  • około 1 szklanki posiekanych dowolnych grzybów leśnych ( mrożonych) lub pieczarek
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5 kotletów schabowych
  • zielona pietruszka
  • przyprawy
  • mąka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z jajecznicą

ETAP 1:

Roladki z jajecznicą
Farszu nie nakładamy zbyt wiele bo wypłynie podczas zwijania.

Cebule kroimy w drobną kostkę i razem z grzybami podsmażamy na maśle, w trakcie lekko doprawiamy solą oraz pieprzem. 3 jajka wbijamy do podsmażonych grzybów i mieszając smażymy jak jajecznicę po usmażeniu studzimy i mieszamy z dowolną ilością posiekanej zielonej pietruszki.

Kotlety rozbijamy bardzo cienko i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku, na środku układamy porcję farszu i rozsmarowujemy tak, aby brzegi były bez farszu.

ETAP 2:

Roladki z jajecznicą
Zwijamy dosyć ciasno i szczelnie roladki.

Dłuższe brzegi kotleta zakładamy i zwijamy jak gołąbki.

ETAP 3:

Roladki z jajecznicą
Roladki panierujemy jak zwykłe schabowe.

Pozostałe dwa jajka lekko ubijamy z dodatkiem soli i pieprzu, zwinięte roladki delikatnie obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

Na patelni podgrzewamy dosyć sporą ilość oleju i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron roladki, następnie zmniejszamy płomień pod patelnią i pozwalamy roladkom się dosmażyć w środku.

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy z dowolną surówką i ziemniakami.