Sposób przygotowania:
Kurczak z marchewką
Udka kurczaka należy posypać przyprawą do kurczaka i wymieszać z odrobiną oleju. Najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki, aby kurczak nabrał aromatu.
Marchewki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Przygotować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego kurczaka, plasterki marchwi i cebulę.
Oprószyć ziołami prowansalskimi,słodką papryką i solą. Wszystko przemieszać. Podlać odrobinę wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec pod przykryciem ok. 45 -50 min aż kurczak będzie miękki. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać natką pietruszki.
Marchewki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Przygotować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego kurczaka, plasterki marchwi i cebulę.
Oprószyć ziołami prowansalskimi,słodką papryką i solą. Wszystko przemieszać. Podlać odrobinę wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec pod przykryciem ok. 45 -50 min aż kurczak będzie miękki. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać natką pietruszki.