katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Udka kurczaka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso smaczne i aromatyczne przyprawione trochę z umiarem. Przygotowane mięso podajemy jako dodatek do obiadu. Większość czasu mięso piekłam pod przykryciem.

Udka kurczaka na ostro

Składniki:

Udka kurczaka na ostro

 

  • udka kurczaka (część krótka) 10 szt
  • cebula 2 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól
  • olej
  • przyprawa "ostra z młynka"

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka na ostro
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek miażdżymy ze solą i nacieramy mięso. Oprószamy papryką i ostrą przyprawą z młynka. Odstawiamy na 60 min albo dłużej w chłodne miejsce.

Mięso przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy mięso. Skrapiamy olejem.

Pieczemy ok 30 min w 170 stopniach pod przykryciem a następnie do miękkości ok 30 min w 180-190 stopniach.