SUPERPRZEPIS

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle aromatycznej słodkiej marynacie na bazie pomarańczy, żurawiny, miodu
i wyrazistego ostro – słodkiego imbiru.

Składniki:

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej

 

 

 

  • Marynata

 

Sposób przygotowania:

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej

Marynata

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej
udka z kurczaka natrzeć marynatą odstawić

Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, skórką i sokiem z pomarańczy, tymiankiem i szczyptą mieszanki chilli.

ETAP 2:

Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na kilka godzin.

ETAP 3:

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej
ułozyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku

Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać marynatą,
w której się marynowały, obłożyć plastrami sparzonej we wrzątku pomarańczy, posypać żurawiną i skropić miodem.

ETAP 4:

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.