Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Panierowane filety w sosie pieczarkowym to smaczne danie, które łączy w sobie chrupiące filety, delikatnie obtoczone w bułce tartej, z kremowym i aromatycznym sosem pieczarkowym

Panierowane filety w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

 

  • Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki musztardy dion
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki na kotlety:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 całe jajka
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos pieczarkowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 1 kostka bulionu rosołowego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ pęczka koperku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

I

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

1. Mięso kroisz w plastry i delikatnie rozbijasz.
2. W miseczce mieszasz sos Sriracha, musztardę, sól, pieprz, czosnek, tworząc marynatę. Każdy kawałek mięsa smarujesz tą marynatą i odstawiasz na dwie godziny do lodówki.

II

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

3. Po tym czasie kotlety panierujesz: najpierw w bułce tartej, następnie w roztrzepanych jajkach i znowu w bułce tartej.
4. Smażysz kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.

III

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

5. Cebulę i czosnek obierasz i podsmażasz na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oleju.
6. Do podsmażonych warzyw dodajesz pokrojone w plasterki pieczarki i smażysz przez około 5 minut. Doprawiasz solą, pieprzem i dodajesz kostkę rosołową.

IV

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

7. Sos zagęszczasz śmietaną rozrobioną z mąką, wlewając ją stopniowo do grzybów i gotując aż sos zgęstnieje.
8. Na koniec dodajesz posiekany koperek.

V

Panierowane filety w sosie pieczarkowym

9. Kotlety podajesz z sosem pieczarkowym.
10. Smacznego!