Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety w sosie tajskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety w sosie tajskim to wyjątkowe danie, które łączy w sobie aromatyczne kotlety z soczystego mięsa z egzotycznym i pikantnym sosem tajskim

Kotlety w sosie tajskim

Składniki:

Kotlety w sosie tajskim

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko całe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 1 szk. bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty curry czerwonej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ½ pęczku szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kotlety w sosie tajskim

I

Kotlety w sosie tajskim

1. Mięso mielone kroisz bardzo drobno i przekładasz do miski. Dodajesz jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól oraz paprykę ostrą. Dokładnie wyrabiasz masę mięsną, a następnie zwilżonymi dłońmi formujesz kotlety.

II

Kotlety w sosie tajskim

2. Kotlety smażysz z obu stron na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.

III

Kotlety w sosie tajskim

3. Kiedy kotlety się zarumienią, podlewaj je bulionem rosołowym, dodając sos sojowy oraz pastę curry. Następnie wlewaj mleko kokosowe i gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.

IV

4. Na koniec dodajesz drobno posiekany szczypiorek.

5. Danie jest gotowe do podania. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.

6. Smacznego!