Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne i soczyste udka z kurczaka w połączeniu z pieczonymi warzywami to pomysł na pyszny obiad wymagający minimum nakładu pracy.

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami

Składniki:

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 1/2 cukinii
  • 1 nieduża cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • olej
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • przyprawa do kurczaka - złocista
  • oregano
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami

ETAP 1:

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami
Udka nacieramy przyprawami oraz ketchupem i olejem

Udka opłukujemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z 4 łyżkami oleju.

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną i przyprawą do kurczaka, smarujemy mieszanką ketchupu i oleju. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 50 minut.

ETAP 2:

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami
Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paseczki

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Warzywa myjemy, cukinię kroimy w plasterki, a paprykę w paseczki. Cebulę kroimy na cząstki.
Bazylię myjemy i osuszamy.

ETAP 3:

Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidorami
Udka pieczemy wraz z warzywami i listkami bazylii

Po 30 minutach pieczenia udka wyjmujemy z piekarnika, obkładamy warzywami, warzywa oprószamy solą i oregano, skrapiamy olejem. Na udkach i warzywach układamy listki bazylii. Danie pieczemy jeszcze 20 minut.
Przed podaniem na wierzch dania kładziemy świeże listki bazylii.