Sposób przygotowania:
Udka pieczone z cukinią, papryką i pomidoramiETAP 1:
Udka opłukujemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z 4 łyżkami oleju.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną i przyprawą do kurczaka, smarujemy mieszanką ketchupu i oleju. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 50 minut.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Warzywa myjemy, cukinię kroimy w plasterki, a paprykę w paseczki. Cebulę kroimy na cząstki.
Bazylię myjemy i osuszamy.
ETAP 3:
Po 30 minutach pieczenia udka wyjmujemy z piekarnika, obkładamy warzywami, warzywa oprószamy solą i oregano, skrapiamy olejem. Na udkach i warzywach układamy listki bazylii. Danie pieczemy jeszcze 20 minut.
Przed podaniem na wierzch dania kładziemy świeże listki bazylii.