Sposób przygotowania:
Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakaoWykonanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie przykrywamy czystą, ładną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Wykonanie ciasta:
Mąkę tortową wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy miękkie masło, cukier i rozczyn, zagniatamy ciasto, dolewając ewentualnie ciepłego mleka gdyby było zbyt twarde. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy cynamon i kakao, dokładnie mieszamy.
Formowanie bułek:
Na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto. Kroimy je w prostokąty, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.
Do pieczenia:
Bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby podrosły.
Pieczenie:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
Podanie i rady:
Podanie: Upieczone bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki bułeczek.
Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Brzegi bułeczek zlepiamy mocno i dokładnie ponieważ nadzienie może wypłynąć.
mocsłodkości
Babeczka35
Bardzo polecam :)