Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1324]

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne bułeczki na słodkie drugie śniadanie, idealne również na podwieczorek. Można zabrać je z sobą do pracy czy szkoły. Nadzienie, które wymyśliłam jest pyszne. Polecam.

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao

Składniki:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao

Wykonanie rozczynu:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie przykrywamy czystą, ładną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Wykonanie ciasta:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe.

Mąkę tortową wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy miękkie masło, cukier i rozczyn, zagniatamy ciasto, dolewając ewentualnie ciepłego mleka gdyby było zbyt twarde. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie do bułeczek.

Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy cynamon i kakao, dokładnie mieszamy.

Formowanie bułek:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Następnie z ciasta i nadzienia przygotowujemy bułeczki.

Na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto. Kroimy je w prostokąty, nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.

Do pieczenia:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Tak wykonane bułeczki z powidłem układamy na blaszkach.

Bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby podrosły.

Pieczenie:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Pieczemy je do ładnego zrumienienia przez okło 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

Podanie i rady:

Bułeczki z powidłem, cynamonem i kakao
Gotowe podajemy z mlekiem, kakao, herbatą, kawą, jak kto lubi. Smacznego.

Podanie: Upieczone bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki bułeczek.
Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Brzegi bułeczek zlepiamy mocno i dokładnie ponieważ nadzienie może wypłynąć.