Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Udka słodka dolina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone udka w sosie słodko kwaśnym z warzywami, możemy przygotować na niedzielny obiad. Pracy w przygotowaniu jest mało i bardzo prosto.

Udka słodka dolina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka słodka dolina

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Szczypta chili
  • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami.

Sposób przygotowania:

Udka słodka dolina

Przygotowanie mięsa

Udka słodka dolina
udka z kurczaka, myjemy, osyuszamy, solimy i posypujemy przyprawą pomysłem na soczystego kurczaka z papryka i ziołami

1. Udka myjemy, kroimy na połowę, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

Przygotowanie sosu

Udka słodka dolina
obieramy i szklimy cebule, następnie dodajemy pokrojone warzywa

2. W tym czasie, co mięso się piecze robimy sos. Cebule obieramy, drobno kroimy, pod smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę.

Przygotowanie sosu

Udka słodka dolina
doprawiamy sos przyprawami oraz wlewamy ocet

3. Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili.

przygotowanie sosu

Udka słodka dolina

4. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsem.

ETAP 5:

Udka słodka dolina

5. Gotowe.
6. Smacznego.