Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kurczak z warzywami to moja ulubiona propozycja obiadowa. Można w szybki i łatwy sposób przygotować pyszny obiad dla całej rodziny.

Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami
Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzu. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem. 
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami
Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami
Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni.