Sposób przygotowania:
Kopytka z jarmużem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy. Jarmuż płuczemy, usuwamy stwardniałe łodygi, a liście rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy jarmuż i znów zagniatamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Z ciasta formujemy wałeczki, delikatnie je spłaszczamy i kroimy na kawałki po skosie.
W garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka i gotujemy je przez około 3-4 minuty, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podajemy kopytka z boczkiem podsmażonym na rumiano.
Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy jarmuż i znów zagniatamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Z ciasta formujemy wałeczki, delikatnie je spłaszczamy i kroimy na kawałki po skosie.
W garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka i gotujemy je przez około 3-4 minuty, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podajemy kopytka z boczkiem podsmażonym na rumiano.
ciasteczka
mocsłodkości