Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1025]

Kopytka z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka w nieco innej wersji, z dodatkiem jarmużu. Podane z podsmażonym na rumiano boczkiem są bardzo smaczne.

Kopytka z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z jarmużem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy. Jarmuż płuczemy, usuwamy stwardniałe łodygi, a liście rozdrabniamy w rozdrabniaczu.

Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy jarmuż i znów zagniatamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Z ciasta formujemy wałeczki, delikatnie je spłaszczamy i kroimy na kawałki po skosie.

W garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka i gotujemy je przez około 3-4 minuty, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Podajemy kopytka z boczkiem podsmażonym na rumiano.
Kopytka z jarmużem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy.
Kopytka z jarmużem
Jarmuż płuczemy, usuwamy stwardniałe łodygi, a liście rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Kopytka z jarmużem
Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy ciasto.
Kopytka z jarmużem
Z ciasta formujemy wałeczki, delikatnie je spłaszczamy i kroimy na kawałki po skosie.