WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szynka gotowana z solą ziołową i pieprzem ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka wieprzowa marynowana w soli ziołowej i pieprzu ziołowym, gotowana w zalewie z sosem sojowym. Miękka i soczysta.

Szynka gotowana z solą ziołową i pieprzem ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka gotowana z solą ziołową i pieprzem ziołowym

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • Ok. 40 g sli ziołowej
  • Ok. 30 g pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana z solą ziołową i pieprzem ziołowym

ETAP 1:

Szynkę umyć i osuszyć. Natrzeć z każdej strony solą ziołowa i pieprzem ziołowym. Polać olejem i obłożyć plasterkami czosnku. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie mięso obwiązac ciasno sznurkiem i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Dodać listek, ziele angielskie, sól, sos sojowy i ocet balsamiczny. Zagotować. Gotować na małym ogniu 1,25 godziny.

Zostawić w zalewie do wystygnięcia. Wyjąć, odsączyć na kratce i schłodzić w lodówce. Pokroić na plasterki.

Szynka gotowana w soli ziołowej i pieprzu ziołowym
Szynka po wystudzeniu w zalewie wyjęta na kratkę
Szynka gotowana w soli ziołowej i pieprzu ziołowym
Szynka po zamarynowaniu włożona do zalewy
Szynka gotowana w soli ziołowej i pieprzu ziołowym
Szynka posypana pieprzem ziołowym, polana olejem i obłożona czosnkiem
Szynka gotowana w soli ziołowej i pieprzu ziołowym
Szynka wieprzowa obsypana dookoła solą ziołowa