Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na soczyste udka w sosie z żurawiny, takie udka mogą gościć na uroczystym obiedzie lub imprezie. Takie danie ładnie się prezentuje na świątecznym stole.

Udka w sosie żurawinowym

Składniki:

Udka w sosie żurawinowym

 

  • 5 udek z kurczaka
  • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 230 g żurawiny do mięsa
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • Kostka rosołowa lub ½ szk. bulionu
  • 1 szklanka wody
  • Sól

Sposób przygotowania:

Udka w sosie żurawinowym

ETAP 1:

Udka w sosie żurawinowym

1. Udka kroimy na połówki, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka i solą. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 ° C.

ETAP 2:

Udka w sosie żurawinowym

2. W tym czasie, co mięso się piecze, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę.

Gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje.

ETAP 3:

3. Mięso po upieczeniu układamy w naczyniu, polewamy sosem.

4. Danie gotowe.

5. Smacznego.