ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zrazy z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania odmiana zrazów, tym razem z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.

Zrazy z mięsa mielonego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zrazy z mięsa mielonego

 

  • łopatka mielona 1 kg,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka,
  • tarta bułka 4-5 łyżek,
  • smalec 1/2 kostki,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • woda 5 szklanek

 

  • boczek wędzony 20 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • ogórek kiszony 1 sztuka,
  • musztarda sarepska

 

Sposób przygotowania:

Zrazy z mięsa mielonego
Mielone mięso włożyć do miski, dodać jajka, pieprz mielony, bułkę tartą, sól czosnkową i kilka minut ręką dobrze wyrabiać na kleistą masę.

Pokroić na kawałeczki boczek wędzony, kiszony ogórek, cebulę, dłonie posmarować olejem, sporą porcję mięsa na dłoni rozpłaszczyć, dodać po kawałku boczku, ogórka, cebuli, 1/2 łyżeczki musztardy, uformować owalne zrazy.

Zrazy obtaczać w mące pszennej, kłaść na gorący smalec w garnku i z każdej strony mocno zrumienić, dolać wody, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem na mniejszym ogniu gotować z 30 minut.

Zrazy wyjąć z garnka na talerz, wsypać pieprz mielony, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu.
Zrazy z mięsa mielonego
Można dodać inne dodatki, jakie się lubi.
Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy powinny być mocno zrumienione na smalcu.
Zrazy z mięsa mielonego
Gotować na małym ogniu aby nie popękały.