Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kacze udka w sosie gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczka, owoce, wino - takie trio zawsze się sprawdza. Kacze udka z sosem gruszkowym ze śmietaną i białym winem to dobry pomysł na jesienny obiad :)

Kacze udka w sosie gruszkowym

Składniki:

Kacze udka w sosie gruszkowym

 

Sposób przygotowania:

Kacze udka w sosie gruszkowym

Pieczenie udek

Kacze udka w sosie gruszkowym
Udka przyprawiamy i pieczemy 1,5 godziny

Udka myjemy, osuszamy, skórkę nacinamy. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, mieloną papryką oraz rozmarynem.

Udka umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.

Po pół godziny udka polewamy bulionem.

Pieczemy łącznie 1,5 godziny, aby udka były miękkie i soczyste.

Przygotowanie sosu - cz.1

Kacze udka w sosie gruszkowym
Gruszkę na sos obieramy i kroimy w kostkę

W czasie pieczenia kaczki przygotowujemy sos.

Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wyrzucamy gniazda nasienne.

Cebulę także kroimy w kostkę.

Przygotowanie sosu -cz.2

Kacze udka w sosie gruszkowym
Cebulę i gruszkę podsmażamy na maśle, przyprawiamy

Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy cebulę i gruszkę, aż gruszka nieco zmięknie. Dodajemy cynamon, sól, biały pieprz, chili.

Przygotowanie sosu - cz.3

Kacze udka w sosie gruszkowym
Gruszki i cebulę zalewamy białym winem i dusimy

Do gruszek i cebuli wlewamy wino, dusimy 15 minut. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Gdy sos się zredukuje, blendujemy go.

Przygotowanie sosu - cz.4

Kacze udka w sosie gruszkowym
Na koniec do sosu dodajemy śmietanę, ewentualnie dodajemy przypraw

Zblendowany sos łączymy ze śmietaną, podgrzewamy razem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.

Udka z kaczki wykładamy na talerze, polewamy sosem.