Sposób przygotowania:
Kacze udka w sosie gruszkowymPieczenie udek
Udka myjemy, osuszamy, skórkę nacinamy. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, mieloną papryką oraz rozmarynem.
Udka umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.
Po pół godziny udka polewamy bulionem.
Pieczemy łącznie 1,5 godziny, aby udka były miękkie i soczyste.
Przygotowanie sosu - cz.1
W czasie pieczenia kaczki przygotowujemy sos.
Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wyrzucamy gniazda nasienne.
Cebulę także kroimy w kostkę.
Przygotowanie sosu -cz.2
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy cebulę i gruszkę, aż gruszka nieco zmięknie. Dodajemy cynamon, sól, biały pieprz, chili.
Przygotowanie sosu - cz.3
Do gruszek i cebuli wlewamy wino, dusimy 15 minut. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Gdy sos się zredukuje, blendujemy go.
Przygotowanie sosu - cz.4
Zblendowany sos łączymy ze śmietaną, podgrzewamy razem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.
Udka z kaczki wykładamy na talerze, polewamy sosem.