WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1859]

Boczek gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek surowy bez skóry, natarty przyprawami, zamarynowany, a następnie ugotowany w rękawie foliowym do pieczenia.

Boczek gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek gotowany

 

  • Surowy boczek bez skóry o wadze ok 1,5 kg
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Boczek gotowany

ETAP 1:

Boczek natrzeć ze wszystkich stron solą kamienną. Następnie natrzeć pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą w proszku oraz majerankiem. Mięso włożyć do rękawa foliowego. Na wierzchu ułożyć plasterki czosnku. Posypać pokrojoną czerwoną cebulą wcześniej obraną. Worek zamknąć i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.

Następnie włożyć do garnka, zalać wodą. Włożyć listek i ziele angielskie i zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Wystudzić w garnku.

Wyjąć z garnka i z rękawa. Schłodzić w lodówce i pokroić na plasterki.

Boczek gotowany
Boczek po ugotowaniu, wystudzeniu i wyjęciu z garnka
Boczek gotowany
Boczek oblozony czosnkiem i czerwoną cebulą zamknięty w worku
Boczek gotowany
Boczek obsypany papryką w proszku i majerankiem
Boczek gotowany
Boczek natarty ze wszystkich stronsolą kamienną