Sposób przygotowania:
Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowymETAP 1:
Skórkę udek nacinamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
ETAP 2:
Udka umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem sojowym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez 75 minut.
ETAP 3:
W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc żurawinę z miodem i cynamonem oraz szczyptą pieprzu.
Jabłko myjemy, obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy na kawałki.
ETAP 4:
Udka obkładamy jabłkami, smarujemy połową sosu. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut. Przed podaniem udka smarujemy pozostałym sosem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
redakcja