Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1234]

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kacze udka lubią słodkie dodatki, takie jak np. sos żurawinowo - miodowy. Takie danie doskonale sprawdzi się np. na świąteczny obiad.

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym

Składniki:

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym

 

Sposób przygotowania:

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym

ETAP 1:

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym
Udko z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem

Skórkę udek nacinamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

ETAP 2:

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym
Udka umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym

Udka umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem sojowym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez 75 minut.

ETAP 3:

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym
W czasie pieczenia udek przygotowujemy sos

W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc żurawinę z miodem i cynamonem oraz szczyptą pieprzu.
Jabłko myjemy, obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy na kawałki.

ETAP 4:

Kacze udka w sosie żurawinowo - miodowym
Udka obkładamy jabłkami i smarujemy sosem

Udka obkładamy jabłkami, smarujemy połową sosu. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut. Przed podaniem udka smarujemy pozostałym sosem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.