motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Udka z kalarepką i jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne marynowane udka z dodatkiem jarzyn oraz kalarepki. Przygotowane udka są pieczone w piekarniku.

Udka z kalarepką i jarzynami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udka z kalarepką i jarzynami

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • marchew
  • pietruszka
  • kalarepa
  • cebula

Sposób przygotowania:

Udka z kalarepką i jarzynami
Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz kalarepkę obieramy i myjemy. Umyte i osuszone udka skrapiamy olejem i oprószamy czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.

Przygotowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. obrane jarzyny kroimy w kostkę, natomiast cebulkę w piórko. Jarzyny wsypujemy na udka.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.220 stopni ok. 60 minut.
Udka z kalarepką i jarzynami
Zamarynowane udka przekładamy do naczynia
Udka z kalarepką i jarzynami
Jarzyny i kalarepkę obieramy i dokładnie myjemy
Udka z kalarepką i jarzynami
Jarzyny kroimy w kostkę, natomiast cebulkę w piórko
Udka z kalarepką i jarzynami
Pokrojone jarzyny wsypujemy na przygotowane udka
Udka z kalarepką i jarzynami
Pieczemy w nagrzanym piekarniku