Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste udka z kurczaka pieczone w towarzystwie warzyw, m.in. szparagów to pomysł na smaczny i zdrowy obiad, który nie wymaga dużego nakładu pracy.

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami

Składniki:

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami

 

  • 2 udka z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka "złocista skórka"
  • pęczek zielonych szparagów
  • mała cukinia
  • mała żółta papryka
  • 10 pomidorków cherry
  • sól
  • oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami

ETAP 1:

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami
Udka przyprawiamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Udka opłukujemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i układamy na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oliwy.

ETAP 2:

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami
Wokół udek układamy cukinię, pomidory i paprykę

Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy w plasterki, posypujemy z obu stron solą i oregano.
Paprykę kroimy w paseczki.
Cukinię, paprykę i pomidorki układamy wokół udek
Mięso i warzywa skrapiamy oliwą.

ETAP 3:

Udka z kurczaka pieczone ze szparagami
Na udkach układamy szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek.
Szparagi układamy na udkach i pozostałych warzywach.
Naczynie z mięsem i warzywami przykrywamy. Danie pieczemy w 190 st. C przez ok. godzinę.