Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1344]

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięsko wychodzi mięciutkie i aromatyczne oraz idealnie komponuje się z warzywami otulonymi delikatnym sosem pomidorowym. Pycha!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa (moja ważyła około 400g)
  • mąka do obtaczania
  • około 3 łyżek masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • około 400 ml bulionu/wody
  • około 100-150 ml koncentratu pomidorowego
  • ulubione zioła
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym

Mięso:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym
Polędwiczki powinny być zarumienione z każdej strony.

Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry o grubości około 1 cm.

Każdy plaster delikatnie rozbić dłonią, oprószyć przyprawami oraz obtoczyć w mące.

Mięso ułożyć na rozgrzanym maśle i obsmażyć z każdej strony.

Rumiane polędwiczki przełożyć do garnka.

Cebula z czosnkiem:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym
Cebula z czosnkiem powinna być podsmażona na tym samym tłuszczu co mięso.

Cebulę z czosnkiem posiekać i podsmażyć na tłuszczu po mięsie.

Przełożyć do garnka.

Gotowanie:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym
Można użyć świeżych warzyw w dowolnych proporcjach.

Do garnka dodać również warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.

Całość zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem przez około 20-25 minut (mięso powinno być miękkie).

Sos:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy powinien odpowiednio zgęstnieć.

Na końcu należy wmieszać koncentrat pomidorowy.

Wszystko razem dodatkowo poddusić bez przykrycia - aż sos zrobi się gęstszy.

Całość doprawić według smaku.