Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijaniaETAP 1:
Mięso wieprzowe zmielić. Kapustę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Wymieszać z majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ryż, cebulę i kapustę dodać do mięsa. Dodać jajka. Dodać sól, pieprz i paprykę. Wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować podłużne gołąbki, panierowac w mące i odkładać na talerz. Następnie obsmażyć na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W garnku zagotować bulion. Wymieszać z koncentratem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać śmietanę.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Gotować aż sos się zagęści. Polać nim gołąbki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.