Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Udka z kurczaka pysznie nadziane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka z przepyszną niespodzianką w postaci farszu z mięsa mielonego, pieczarek, cebuli i sera nie tylko świetnie smakują, ale też ładnie wyglądają. Można je podać na uroczysty obiad.

Udka z kurczaka pysznie nadziane

Składniki:

Udka z kurczaka pysznie nadziane

Na 21 porcji:

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pysznie nadziane

ETAP 1:

Udka z kurczaka pysznie nadziane
Pieczarki i cebulę do farszu podsmażamy na oleju

Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Udka z kurczaka pysznie nadziane
Do farszu z mięsa mielonego dodajemy m.in. ser żółty

Mięso mielone łączymy z cebulą i pieczarkami, dodajemy starty na tarce ser żółty i jajko. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Udka z kurczaka pysznie nadziane
Udka z kurczaka nadziewamy farszem i pieczemy

Udka z kurczaka pozbawiamy kości, przyprawiamy w środku i z wierzchu solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną.

Mięso nadziewamy farszem, zgrabnie zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Wierzch udek posypujemy złocistą przyprawą do kurczaka.

Udka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez ok. 1 godz.


Tagi:

mięso danie