Sposób przygotowania:
Kurczak z imbirem i cynamonem
Kurczaka oczyścić ,umyć i osuszyć.
Chleb pokroić w kostkę i namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Świeży chudy boczek pokroić w drobną kostkę.
Śliwki suszone bez pestek namoczyć a następnie pokroić w paseczki.
Z boczku, chleba ,śliwek, posiekanej natki pietruszki i jajka wyrobić farsz.
Doprawić solą , pieprzem , odrobiną cukru , proszkiem imbirowym i cynamonem.
Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką kuchenną.
Zewnątrz natrzeć solą , przyprawą uniwersalną , przyprawą do kurczaka oraz proszkiem imbirowym.
Kurczaka podsmażyć na rumiano z każdej strony , podlać wodą i piec w piekarniku w 180 stopniach godzinę pod przykryciem (najlepiej do miękkości mięsa).
W razie potrzeby podlać kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia dodać farsz który pozostał a kurczaka odkryć i zrumienić.
Chleb pokroić w kostkę i namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Świeży chudy boczek pokroić w drobną kostkę.
Śliwki suszone bez pestek namoczyć a następnie pokroić w paseczki.
Z boczku, chleba ,śliwek, posiekanej natki pietruszki i jajka wyrobić farsz.
Doprawić solą , pieprzem , odrobiną cukru , proszkiem imbirowym i cynamonem.
Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką kuchenną.
Zewnątrz natrzeć solą , przyprawą uniwersalną , przyprawą do kurczaka oraz proszkiem imbirowym.
Kurczaka podsmażyć na rumiano z każdej strony , podlać wodą i piec w piekarniku w 180 stopniach godzinę pod przykryciem (najlepiej do miękkości mięsa).
W razie potrzeby podlać kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia dodać farsz który pozostał a kurczaka odkryć i zrumienić.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
[/quote napisał(a): Masz rację był pyszny rodzinka pod wrażeniem;)
gusia1000