Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso z kurczaka marynowane w tartym chrzanie z dodatkiem miodu i czosnku jest bardzo smaczne, aromatyczne z chrupiącą skórką..

Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać tarty chrzan, mieloną paprykę, miód, przyprawę do kurczaka, oliwę, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać, włożyć umyte i osuszone mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 2 godziny.

Następnie przełożyć do worka do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (woreczek przebić w kilku miejscach wykałaczką). Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.

Pod koniec przeciąć worek aby mięso ładnie się przyrumieniło. 
Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie
Zmiażdżony czosnek połączyć z chrzanem, papryką i miodem.
Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie
Dodać oliwę, przyprawę do kurczaka i świeżo zmielony pieprz.
Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie
Marynatę dokładnie wymieszać, włożyć mięso i odłożyć do lodówki.
Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie
Następnie włozyć do worka do pieczenia miea i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.