Sposób przygotowania:
Udka z sosem z granatuETAP 1
UDKA:
Udka myjemy, osuszamy, po czym nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnia.
Udka pieczemy do miękkości około 50 minut w 180°C. Czas pieczenia zależy od ich wielkości.
Między czasie przygotowujemy sos z granatu.
ETAP 2
SOS:
Wyjmujemy ziarenka granatu.
ETAP 3
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
ETAP 4
Pod koniec dodajemy do niej łyżkę cukru. Gdy ten zacznie się karmelizować do całości dodajemy ziarenka granatu.
Całość podgrzewamy dodając stopniowo wino. Pod koniec do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz przyprawy do smaku.
Gotowy zdejmujemy z ognia.
Upieczone udka podajemy z tak przygotowanym sosem. Jako dodatek do całości polecam ryż.
gusia1000