jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Udka z sosem z granatu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Granat idealnie pasuje do mięs. Ma smak słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty. W połączeniu ze złocistymi udkami smakuje super. Polecam na świąteczny lub sylwestrowy stół.

Udka z sosem z granatu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z sosem z granatu

SKŁADNIKI

  • 2 udka z kurczaka,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Olej
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 granat średniej wielkości,
  • 1/3 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • Papryka ostra do smaku,
  • Koło 4 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Udka z sosem z granatu

ETAP 1

Udka z sosem z granatu
przyprawione udka pieczemy do miękkości

UDKA:
Udka myjemy, osuszamy, po czym nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnia.

Udka pieczemy do miękkości około 50 minut w 180°C. Czas pieczenia zależy od ich wielkości.
Między czasie przygotowujemy sos z granatu.

ETAP 2

Udka z sosem z granatu
Z granatu wyjmujemy ziarenka

SOS:
Wyjmujemy ziarenka granatu.

ETAP 3

Udka z sosem z granatu
Na oleju rumienimy cebulę

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.

ETAP 4

Udka z sosem z granatu
Owoce podlewamy winem

Pod koniec dodajemy do niej łyżkę cukru. Gdy ten zacznie się karmelizować do całości dodajemy ziarenka granatu.

Całość podgrzewamy dodając stopniowo wino. Pod koniec do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz przyprawy do smaku.

Gotowy zdejmujemy z ognia.

Upieczone udka podajemy z tak przygotowanym sosem. Jako dodatek do całości polecam ryż.