Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Udka z kurczaka nadziewane farszem z opieniek i pory są aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je przygotować.

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu. Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.

Tak przygotowanym farszem napełnić udka, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.

Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki. 
Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Z udka usunąć kości pozostawiając pałkę z kością, przyprawić.
Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki.
Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Zimny farsz wymieszać z tartym żółtym serem.
Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Przygotowane udko napełnić farszem, spiąć wykałaczkami.
Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką.
Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.