Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką to prosty i smaczny sposób na urozmaicenie codziennego obiadu :)

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką

Główne

  • udko z kurczaka 5 sztuk
  • pieczarki 0,5 kilograma
  • ser żółty 300 gram

a'la marynata

  • olej 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 4 łyżeczki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki
  • przyprawa do gyrosa 3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 0,5 łyżeczki

Dodatki

  • sól
  • pieprz
  • przyprawa un. Kucharek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką

Przygotowanie udek

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką
Przygotowujemy udka odcinając nadmiar tłuszczu oraz skóry

Na samym początku udka z kurczaka dokładnie czyścimy i płuczemy. Następnie odcinamy wszelkie zbędne skóry i nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie farszu

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką
Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i razem dusimy

Kolejno obieramy cebulę i siekamy ją w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Następnie obieramy pieczarki i kroimy na talarki. Dorzucamy je do zeszklonej delikatnie cebuli i dusimy wszystko do momentu aż woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i Kucharkiem. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do schłodzonego farszu pieczarkowego.

Marynata

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na

Do małej miseczki wsypujemy wszystkie składniki przeznaczone na marynatę i dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą "papkę".

Faszerowanie

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką
Następnie wkładamy farsz między mięsko a skórę, tworząc kieszonkę.

Kiedy mamy gotowy farsz za pomocą łyżki wkładamy go w "kieszonkę" tj między mięso a skórę. W ten sposób faszerujemy wszystkie udka.

Pieczenie

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką
Kolejno każde udko oblewamy dokładnie naszą mieszanką przypraw i układamy w brytfannie.

Każde gotowe udko smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą. Układamy na brytfannie delikatnie wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Serwowanie

Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonką
Rumiane udka drobiowe

Upieczone udka odstawiamy na około 5 min tak by delikatnie ostygły. Podajemy je do obiadu z ulubionymi dodatkami. Mi szczególnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami.