Sposób przygotowania:
Udko z kurczaka z pieczarkową kieszonkąPrzygotowanie udek
Na samym początku udka z kurczaka dokładnie czyścimy i płuczemy. Następnie odcinamy wszelkie zbędne skóry i nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie farszu
Kolejno obieramy cebulę i siekamy ją w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Następnie obieramy pieczarki i kroimy na talarki. Dorzucamy je do zeszklonej delikatnie cebuli i dusimy wszystko do momentu aż woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i Kucharkiem. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do schłodzonego farszu pieczarkowego.
Marynata
Do małej miseczki wsypujemy wszystkie składniki przeznaczone na marynatę i dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą "papkę".
Faszerowanie
Kiedy mamy gotowy farsz za pomocą łyżki wkładamy go w "kieszonkę" tj między mięso a skórę. W ten sposób faszerujemy wszystkie udka.
Pieczenie
Każde gotowe udko smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą. Układamy na brytfannie delikatnie wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Serwowanie
Upieczone udka odstawiamy na około 5 min tak by delikatnie ostygły. Podajemy je do obiadu z ulubionymi dodatkami. Mi szczególnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami.