patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Udziec z indyka faszerowany mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięso idealne na kanapki czy na obiad. Udziec z indyka faszerowany mięsem mielonym z prażoną cebulką.

Udziec z indyka faszerowany mięsem

Składniki:

Udziec z indyka faszerowany mięsem

 

  • 1 kg udźca z indyka
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek prażonej cebulki
  • 3 łyżki drobnl posiekanej natki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka wegety

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka faszerowany mięsem
Udziec myjemy a następnie wycinamy wszystkie kości i chrząstki, można również usunąć skórę.

Dokładnie mięso nacieramy przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypuję cebulką.

Na środek kładę doprawione solą, pieprzem oraz papryką i natką pietruszki mięso mielone z indyka.

Dokładnie zawijam i wkładam całość w siatkę do pieczenia wędlin.

Piekę w naczyniu żaroodpornym ok 1.5 godziny w 180 stopniach.

Po upływie ok 1.20 zdejmuję przykrywką i piekę dalej bez przykrycia.

Po wystygnięciu zdejmuję siatkę. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin.